blankkiweb

yliopisto - suomi sanakirja
Ohessa on muutamia mystisiä sanoja, joita tulet kuulemaa useasti kun aloitat yliopistourasi. Lisää sanoja löytyy Blankin nettijatkoista. Lue nämä läpi nyt ja aina kun sinun tarvitsee saada jokin sana selville. Kaikki eivät sinulle välttämättä heti aukea, mutta vuoden edetessä, voivat jotkut selityksistä aiheuttaa pientä repeilyä.
Henkilökuntaa
Amanuenssi Opintojen ohjaaja ja järjestelijä
Assistentti Eli assari on koulutusvirassa, jossa opetetaan ja tehdään omaa jatkotutkimusta.
Dekaani Tiedekunnan pomo. Dekaani allekirjoittaa tutkintopaperit ja antaa tutkintotodistuksen valmistuvalle publiikissa.
Dosentti Tiettyyn aiheeseen erikoistunut opettaja, joka harvoin on työssä laitoksessa, vaan vaikkapa muussa yliopistossa, yrityselämässä tai eläkkeellä. Hän käy antamassa aiheestaan dosenttiluentoja ja ohjaa aihepiirinsä graduja.
Kustos Johtaa puhetta tohtorinväitöstilaisuudessa.
Lehtori Piti alunperin ääntämis- ja lukuharjoituksia kielissä, mutta nykyisin hän on opettaja muiden joukossa.
Opponentti Seminaarin tai väitöstilaisuuden vastaväittäjä, joka tieteellisten perinteiden mukaisesti pyrkii löytämään esiettävän työn heikkoudet ja vahvuudet.
Pienryhmäohjaaja Apusi ja ystäväsi yliopistoon saapuessasi. Pienryhmäohjaajaltasi voit kysyä ja pyytää apua missä tahansa mihin tahansa liittyvässä aiheessa, vastaus löytyy kaikkeen. Se on 42.
Professori Yliopistossa tutkiva ja opettava tohtorishenkilö, usein vieläpä jonkin laitoksen johtaja. Myös erityisistä ansioista tasavallan presidentti voi myöntää professorin arvonimen.
Respondentti Seminaarin tai väitöstilaisuuden päähenkilö, joka esittää tietoaan tieteelliseksi. Opponentin ja muun läsnäolevan tiedeyhteisön velvollisuus on punnita väitteen taso.
Ensimmäisen vuoden kursseja
JO Johdatus ohjelmointiin, kuinka minusta tulee kunnon nörtti
JOTT Johdatus tietojenkäsittelytieteisiin, kuinka ihmisistä on tullut nörttejä kautta aikojen
JTS Johdatustietojärjestelmiensuunnitteluun: nörttien ajatusmaailma piirroksina.
JTR Johdatus tietorakenteisiin, nörtit järjestykseen
ITKK Ei ilmatorjuntakonekivääri, mutta tuntuu yhtä kivalta...
Tietoturva tietoturha, jotain minkä suurin osa meistä hallitsee, tai luulee hallitsevansa,mutta silti sielä istutaan. Suojautuneet nörtit.
Logiikka Jos A ja B niin C. Ja Löffe.
Muita mystisiä lyhenteitä
1337 eli leet, elite, ei EVOta
EVO Et Vaan Osaa. Tätä tulet kuulemaan kohtuu usein, käytetään myös verbiä evottaa.
LOL Laughing Out Loud, tätäkin tulet kuulemaan.
OY Oulun yliopisto.
OYY Oulun yliopiston ylioppilaskunta
PSOAS Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö. Täältä voit yrittää rui-kuttaa kämppää itsellesi. PSOAS ei voi kuitenkaan tarjota asuntoa kaikille sellaista haluaville, joten oma aktiivisuus kämpän etsinnässä on erittäin hyvä asia.
TOL Tietojenkäsittelytieteiden laitos. Lyhenne tulee muinaisilta ajoilta jolloin laitostamme kutsuttiin nimellä TietojenkäsittelyOPIN laitos. Opista on nykyään tullut historiaa.
YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (menikö se näin). Niin ainakin jotkut väittävät.
WTF Olo joka usein yllättää. ?Mitä hel* täälä oikee tapahtuu?
HA Hampurilaisateria. Iltaläskiä.
Paikkoja
Alakuppila Yliopiston keskusaulan alakerrassa sijaitseva ruokapaikka. Yläkuppila vastaavasti yläkerrassa.
Caio Unirestan Kaijonharjussa sijaitseva ravintola. Tunnetaan myös salina CA10
Kiltahuone Blankolaisten oma tila yliopistolla; sijaitsee kellarikerroksessa sinisen käytävän varrella.
Kiltatoimisto Sijaitsee Tietotalo 2:n alakerran pommisuojassa. Täällä me juuri nyt hiki- ja ve ripäissämme tätäkin läpyskää taitamme.
Oranssit naulakot Sekoittuvat helposti vihreisiin naulakoihin
Patio Oululaisten ikioma ravintolan ulkoanniskelualue. Suomen ensimmänen patio oli ylioppilastalo Rauhalan pihalla 60-luvulla.
Prolab Lasikoppi Tietotalo 2:n ensimmäisessä kerroksessa, josta saa hakea kurssien harjoitustöitä. Aukioloajat vaihtelevat.
Teekkaritalo Kaijonharjussa sijaitseva teekkareiden oma pesä, jossa bileitä sattuu ja tapahtuu.
Vihreät naulakot Sekoittuvat helposti oransseihin naulakoihin
IT 116 Perusluentosali.
Opiskelijaelämästä
Blanko Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden ainejärjestö eli kilta, jonka tehtävänä on järjestää kaikennäköistä kivaa puuhasteltavaa opintojen vastapainoksi sekä ajaa opiskelijan etuja tässä kylmässä, pahassa maailmassa.
Eurot Oululainen väistyvä perinne keskioluen ja siihen rinnastettavien alkoholijuomien polkumyynnistä
Excu, ekskursio Reissu, yleensä matka toiselle paikkakunnalle, jossa on ohjelmassa yrityksiin ja toisiin alan opiskelijoihin tutustumista
Goa-tze Taistelulaji, jonka kädentaitoja esitellään euron illoilla päällekarkaajan karkoittamiseksi
GooM Vuosittain helmikuussa järjestettävä akateeminen risteily Suomenlahdella; mahdollisuus bailata neljä päivää peräkkäin tuhansien muiden opiskelijoiden kanssa!
Haalarit Opiskelijan oma ?univormu?; käytetään bileissä, excuilla ja erinäisissä tapahtumissa. Haalareihin voi kiinnittää haalarimerkkejä, pinssejä ym. tauhkaa.
Jippo alatyylin ilmaisu jonka alkuperä sinulle vielä selviää
N Mystinen ennalta-arvaamaton ja todennäköoisesti hyvinkin suuri määrä ihmisiä tavaroita tai aikayksikköjä, yleensä kuulee puhuttavan ?ännännen vuoden opiskelijoista?
OPM Omat Eväät Messiin. OPM+OPM = Omat Eväät ja Omat Pyyhkeet Messiin. Saunaillat ovat useimmiten OPM+OPM. Jos bileet eivät ole OPM, ne joko tarjoaa jokin yritys tai ne pidetään ravintolassa.
Teekkari Ne tupsulakkipäiset hyypiöt, jotka ovat vielä suuremmaksi osaksi miespuolisia kuin TOLlilaiset.
TorrentTV, DCTV opiskelijoiden keskuudessa suosittuja kanavia *mennee sensuuriin piikkiin. Ja sitten vielä yhdet*
Ja vielä muuta mystistä opiskeluun liittyvää
Akatemia Viittaa toisaalta itse yliopistolaitokseen historiallisena, mutta jatkuvana järjestelmän; toisaalta sillä tarkoitetaan valtiollista elintä Suomen Akatemiaa, joka järjestelee tieteen tekoa Suomessa ja muun muassa jakaa tutkimusrahoja.
Bumerangi Essee, referaatti tai harjoitustyö, joka hyväksymättömänä palautuu opiskelijalle kera opettajan punakynäisten korjausvaatimusten.
Deadline Töiden palautusten ehdoton takaraja, joka yllättää varautuneimmankin opiskelijan rumasti takaapäin. Tätäkin tekstiä hakataan myöhässä. Muistakaa kuitenkin että harvoin deadlinen ovat joustavia
Essee (Tavanomaisempien merkitysten lisäksi) noin kymmensivuinen kirjoitelma, jolla voi suorittaa osan kurssista. Vaikka esseessäkin pitäydytään tieteellisessä täsmällisyydessä, siinä on yleensä runsaasti pohdintaa.
Filosofia Paitsi oppi tiedosta ynnä muusta, myös kummallinen sana tulevassa tittelissäsi maisterin edellä. Syy on historiassa: ennen tieteet olivat eriytymättömämpiä ja kaikkea olevaista tutkittiin filosofian nimikkeen alla. Sittemmin luonnontieteellinen ja humanistinen todellisuuden käsittelytapa erosivat, mutta kummastakin tiedekunnasta edelleenkin valmistutaan filosofian maisteriksi.
Kandidaatti Kandidaatti on alempi korkeakoulututkinto, laajuudeltaan 180 opintopistettä (120 opintoviikkoa). Uusien opiskelijoiden on opiskeltava itsensä kandidaateiksi ennen maisterintutkinnon suorittamista. Tietenkin kandidaatilla saatetaan viitata myös lääketieteen opiskelijaan, joka on klinikkavaiheessa, mutta ei ole vielä valmis lääketieteen lisensiaatti.
Kypsyysnäyte Gradun jälkeen kirjoitettava tentti, jolla osoitetaan, että osaa suomea ja että on kirjoittanut gradunsa itse.
Lisensiaatti Eli lisuri eli lissu on jatkotutkinnon suorittanut henkilö. Yliopistossa hän voi työskennellä vaikkapa assistenttina tai lehtorina. Nykysin monet jatkavat maisterista suoraan tohtoriksi. Toisaalta lääketieteellisestä tiedekunnasta valmistutaan suoraan lisensiaateiksi.
Maisteri Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.
Ännännen vuoden opiskelija Vanhempi tieteenharjoittaja. Tai taivasta vanhempi tieteenharjoittaja.
Portfolio Voi olla kurssilla käytettävä opiskelumuoto, oman ammatillisen kehittymisen työkalu tai työnhakuasiakirja. Näyteportfolio on kaniso, joka sisältää parhaat otteet työstäsi, ja jolla voit vaikkapa esittäytyä työnantajalle. Se on tavallaan laajennetu versio cv:stä. Perusportfolio tarkoittaa sitä laajaa opintojesi aikana tuottamaasi aineistoa, josta portfolio on koottu.
Pruju Yliopistopainosta ostettu nippu papereita, joihin luentojen asiat on koottu yleensä suoraan luentokalvoista.
Pro gradu Ylemmän korkeakoulututkinnon lopputyö.
Referaatti Sisältää olennaisen asian. Kirjoittamalla referaatin esim. kirjasta voi joskus kuitata osasuorituksen kurssista.
Tohtori Lisensiaattiakin enemmän jatko-opiskellut, väitöskirjan tehnyt henkilö, jolle tie on auki korkeimpiinkin yliopistovirkoihin. Nykyään opiskellaan tohtoriksi suoraan maisterista ilman lisensiaattityön tekoa.
Yo-kunta Oulun yliopiston ylioppilaskunta, OYY. Valvoo meidän kaikkien opiskelijoiden etuja ja järjestää silloin tällöin kaikkea mukavaa.
Äly Olet merkityksetön ja mitätön, kertakaikkisen keskiverto. Luultavasti et edes huomaa sitä, mutta sinunlaisiasi varten on kehitetty joukko älyä vaatimattomia kursseja, joita pitävät opettajat jotka olivat joskus aivan samanlaisia kuin sinä. Kuten tulet vielä huomaamaan, äly ei ole pääsyvaatimus.
Sanasto by Piudi&Mutjake, referoitu by piudi